Anknytning i praktiken

Så här kan otrygg anknytning se ut:

Anna, som har ambivalent anknytning, blir ofta kär i män som själva har anknytningsproblem. Resultat blir alltid det samma: hon upplever att hon av någon anledning inte hittar någon som verkligen älskar henne.

Anna har en länge tid dejtat Carl. Hon har sett hur Carl otaliga gånger och på kort varsel avbokat deras träffar, men när de väl har möts har allt varit bra. Dessutom har de haft en daglig SMS-kontakt med varandra. Anna har verkligen stått vid Carls sida och visat stort tålamod, envetet har hon väntat på att han ska komma över sina fobier gällande närhet och anknytning.

Av en slump får Anna veta att Carl sedan flera månader tillbaka haft en annan kvinna! Sakta men säkert förstår hon att Carls ”fobier” har handlat om att han levt ett dubbelliv!

I stället för att bli arg och förbannad börjar Anna söka fel hos sig själv. Kanske var hon inte den rätta för Carl? Vad fattas hos henne jämfört med Carls nya tjej?

Nå, om Anna nu inte var den rätta kvinnan för honom, varför fortsatte Carl att träffa Anna? Varför kunde Carl inte vara lycklig med sin nya tjej och nöja sig med det?
Svaret är att även Carl har en anknytningsskada. Troligen kände Carl djupa varma känslor för Anna, men vågade inte lita på sin känsla. Han gjorde sig fri från Anna med hjälp av den andra kvinnan.

Det är destruktivt att bete sig så här mot varandra. Tänk så enkelt det hade varit om Carl helt öppet och ärligt hade berättat för Anna att trots att han älskar henne så vill han inte fortsätta med förhållandet. Visst, Anna hade naturligtvis blivit ledsen, förtvivlad och till och med arg men hon hade då ändå förstått att förhållandet med Carl inte var något att satsa på.
Och Carl hade lärt sig att man inte både kan ha och äta kakan, åtminstone inte på sikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny