Vad är skuld?

Många tycker att det är lättare att bära skuldkänslor än skamkänslor.
Skuld är en känsla som uppstår i förhållande till en viss händelse; att man har orsakat något, och att man inför detta och gentemot andra människor känner skuld. Denna känsla kan även uppstå vid känsla av misslyckande för att man inte kan nå upp till något som man ville uppnå. Som att vara en bra förälder eller ett duktigt vuxet barn till gamla föräldrar.

Skuld handlar om en oförmåga att förlåta dig själv när man har gjort något fel. Ibland kan våra skuldkänslan allvarligt skada oss, vi börjar anklaga oss själva. Det kan uppstå genom att någon skuldbelägger oss eller att vi som barn har fått för oss att tro att det är fel att bete sig på ett speciellt sätt. Det kan vara en sådan liten sak som att ta plats i en grupp eller tro på sig själv.

Hur kommer jag till rätt med skuld? Du är ansvarig för de val du gör och handlingarna du utför. Men du är inte ansvarig för de val som andra människor gör. Det är inte möjligt att ta ansvar för andra människors känslor eller göra andra människors val åt dem. Var och en av oss måste vandra sin egen väg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny