Sambandet mellan kropp och själ

Oftast tänker man inte på hur nära vårt psykiska mående hänger ihop med kroppens fysiska och kemiska reaktioner. Men så är det i alla fall. Jag tar ett exempel: när du tänker riktigt sorgsna tankar börjar din kropp utsöndra en vätska som är en blandning av vatten och salter: du gråter och tårarna rinner. Motsatsen är när du tänker på något riktigt roligt – nerverna börjar hoppa i ditt ansikte och det kommer ljud från din hals: du skrattar högt. Så här långt låter det roligt och harmlöst. Men vad händer när du blir stressad, rädd eller känner skuld och skam?

Den svenska stressforskaren Aleksander Perski beskriver hur kroppen vid en stressfylld situation kan skapa en aktivering av kamp- och flyktsystemet. Hjärnan får då ett stort energitillskott, glukos och fettsyror frigör energiproduktion i musklerna, kortisol och adrenalin pumpas ut i blodet, och hjärtat slår snabbare. Inte så svårt att räkna ut hur detta fräter på våra inre organ!

När du i stället ägnar dig åt något som väcker din nyfikenhet och kreativitet aktiveras belöningshormonet dopamin; du blir glad, snabb och kreativ. Vid de tillfällen vi vilar i nuet, till exempel när vi promenerar i svampskogen eller får massage, aktiveras ”lugn och ro”-hormonet oxytocin. Du får då bättre minne, känner dig mer harmonisk och kan reflektera bättre och ta bättre beslut.

Många av oss befinner sig befinner oss slentrianmässigt i tillstånd som inte är bra för våra kroppar. Vi känner så ofta krav, skam och skuld att vi till sist tycker att det är en naturlig mentalt tillstånd. I stället borde vi fråga oss: “Vad behöver jag nu för att känna mig lugn och trygg?” Sådant förlänger livet.

Lisa Pousette, leg.psykoterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.