Överdriven skuld

Överdriven skuld, liksom skam, begränsar livet och tar mycket energi.

Överdriven skuld är ständigt närvarande, en känsla av att man gjort eller låtit bli att göra något, att man inte räcker till, har handlat fel eller i värsta fall inte ens har existensberättigande. Sådant påverkar självkänslan.

När man upplever överdriven skuld kan det även bero på att man bär skuld för andras handlande, för andras känslor eller till och med för okända personers öden.

Orsaken till överdriven skuld kan vara kärlekslös barndom eller upplevelser av att bli övergiven. Eventuellt har man som barn alltför tidigt varit tvungen att bära ansvar för sitt eget och sina närståendes liv, till exempel på grund av föräldrarnas missbruksproblem, att de arbetade för mycket eller att någon i ens omgivning var psykiskt instabil.

Man kan känna överdriven skuld även på grund av att det inte var tillåtet att visa att visa ilska eller att någon av föräldrarna var mycket sträng.

1 reaktion på ”Överdriven skuld”

  1. Det vi kallar i kristen själavård för falsk skuld. Ja det kan bero också på att man är väldig känslig och skör person.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny