Kärlek kan vara både svår och komplicerad

Kärlek är ett outrett område, vi vet fortfarande så lite om vad som händer med oss vid förälskelse och kärlek. Kärlek kan ses som ett fenomen som påverkar vår kropp, vårt psyke och vårt samspel med omgivningen. Vi kan till och med banta med hjälp av kärlek. Vid förälskelse går nämligen passionshormonet dopamin upp och hormonet serotonin går ned, med resultatet att aptiten minskar.

Det finns tre olika typer av kärlek: passion, intimitet och engagemang. Passion är det du känner i början av en relation, engagemang kommer senare. Intimitet är kärlek mellan till exempel ett barn och en förälder.

Vi har två olika system som vi bär med oss från den tidiga evolutionen. Det ena är ”belöningssystemet”, som till exempel aktiveras i vår hjärna när vi äter god mat. Det fungerar på samma sätt när vi blir kära – vi blir upprymda och lyckliga!

Det andra systemet är ”smärtsystemet” som är en slags varningsmekanism vi har i hjärnan. Det sätts ur funktion när vi blir kära, vilket betyder att vi upplever mindre rädsla. Att smärtsystemet sätts ur funktion är även en förklaring till att vi i en ny relation sällan ser det som är dåligt. Därför är det vanligt att dina vänner kan se vilken idiot du dejtar medan du själv endast ser allt det underbara. Den rationella delen av hjärnan är då bortkopplad, vilket är en förklaring till att  många går på nit efter nit i kärlekslivet.

 

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny