Introvert – extrovert

I dagens samhälle har det blivit ett ledord att vara extrovert, såväl i arbetslivet, under utbildningstiden som i privatlivet. Ja, till och med i småbarnsåren pratar man om hur stor förmåga var och en har att vara utåtriktad och ta för sig. Vi associerar automatiskt extrovert med social och introvert med asocial. Den första är positivt laddad och det senare oftast negativt belastat. Vilket är verkligen synd!

Introverta och extroverta skiljer sig åt när det gäller den grad av yttre stimulans som behövs för att de ska fungera bra. Introverta mår väldigt bra av en lägre stimulansnivå, exempelvis när de umgås med nära vänner, löser korsord eller läser bok. Extroverta trivs i stora sociala sammanhang där de får träffa nya människor och vara pratsamma.

När det gäller arbetslivet skiljer sig introverta och extroverta åt även där. Extroverta tar sig an arbetsuppgifter väldigt snabbt och direkt. De fattar ofta snabba beslut, trivs med att ha många bollar i luften och är mer riskbenägna. Som talare är de ofta spontana och kvicka och behöver inte så mycket förberedelser, de gillar att improvisera.

Introverta arbetar ofta mer metodiskt och genomtänkt. De trivs med att fokusera på en sak i taget och har en böjelse för detaljer. Att hålla tal är inga problem heller för den introverte så länge hen får tid för förberedelse och eftertanke. När den introverte talar är det genomtänkt och noggrant. Många introverta trivs mycket bra med att föreläsa eller tala inför många för att hen då får tala ostört och till punkt utan att bli avbruten. I vardagliga sammanhang är det vanligt att de extroverta är snabbare i sina repliker och därmed hinner avbryta innan den introverte hinner tala klart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny