Skam

Skam är en känsla som de flesta människor upplever någon gång i livet. Den kan få dig att känna dig generad, värdelös och ledsen. Skam är en krympande, minskande och deprimerande känsla eftersom den berättar att du är avvisad eller att du inte är tillräckligt bra.

Ordet skam kommer från det forngelska verbet \”scamian\” som betyder \”att täcka\”. Skam kan ses som en form av självskydd. Det är en känsla som får oss att känna oss utsatta och sårbara, så vi gör allt vi kan för att dölja den för andra människor.

Skam kan påverka ditt liv på många sätt. Det kan till exempel få dig att undvika vissa sociala situationer eller så kan det få dig att känna att du inte är tillräckligt bra för att andra människor ska älska och acceptera dig.

Högkänsliga människor är mer benägna att känna skam än andra. De är ofta mer känsliga för kritik och avvisande, och de har en tendens att vara självkritiska. Detta beror på att högkänsliga människor är mer medvetna om sina egna brister, vilket kan leda till att de känner skam. De har också en tendens att vara perfektionister, vilket kan få dem att känna skam när de inte lever upp till sina egna förväntningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny