Är pessimism alltid negativt?

Faktum är att pessimism har visat sig ha flera positiva funktioner; de låga förväntningarna gör personen mer förberedd på misslyckande och framgång blir en trevlig överraskning. Genom att oroa sig och reflektera över alla tänkbara scenarion kan pessimisten förbereda sig och förebygga misslyckande, samt vända oron till ökat självförtroende i situationen.

Genom att identifiera risker och eventuella framtida problem ser pessimisten till att vara förberedd och har alltid en plan B och C och har därmed en större chans att nå sina mål. ”Det blir alltid som man tänkt sig” sa någon. ”Näe, det blir det inte alls”, säger pessimisten.

Pessimisten själv tycker att det handlar inte om att vara en dysterkvist utan snarare se saker för vad de är, vara förberedd på att det kan gå åt skogen och ge sig själv de bästa tänkbara förutsättningarna att lyckas ändå. 

Förmodligen upplevs pessimister som lite obehagliga pga att de är ärliga och liksom sticker hål på den rosa bubblan av orealistisk optimism som blivit så populär att omge sig av numera. För pessimisten blir det inte alltid som man tänkt sig – det blir mycket bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny