Semester

Känslomässigt har semestrar släktskap med julen. Många människor ser under lång tid fram emot både jular och semestrar; tänker långt i förväg på dem och planerar gärna. En del oroar sig, andra ser med spänning framåt. Somliga avnjuter dem, andra uthärdar dem.

Romantik, ombyte, mysigt familjeliv, flykt från vardagen, ”chans att slå sig lös och unna sig lite”, vila och avkoppling – allt detta är sådant som vi söker under våra längre ledigheter.

Ofta går våra önskningar i stöpet på ett sådant sätt att det blir rent av skönt och befriande att återvända till vår ”normala” tillvaro. Ta som exempel semester med släkten: ena minuten är det några som grälar, i nästa ögonblick sammangaddar sig männen mot kvinnorna eller ungdomarna mot vuxna. Någon dricker för mycket, någon annan pratar för mycket. Alla har bestämda uppfattningar om var inköpen ska göras, om man ska använda semestern till att renovera stugan, vad de skulle laga för mat, om man ska besöka lågprisvaruhuset eller inte. Till sist känns semester känns som ett enda stort energiläckage i stället för en välbehövlig vila.

Men hur ska man då göra för att få en avkopplande semester? Det viktiga med semestern är att se till att slippa de vardagsrutiner och krav som kanske är nödvändiga under resten av året, slappna av såväl psykiskt som fysiskt och kunna glädjas åt annorlunda upplevelser. Då är det nödvändigt att kunna säga ”nej” utan att man själv mår alltför dåligt. Men tänk: när du säger ”nej” till något så säger samtidigt ”ja” till något annat.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny