Sätta gränser

Att vara högkänslig innebär att man lättare blir påverkad av omgivningen och har en mer intensiv upplevelse av världen runt omkring. Det kan vara både en fördel och en utmaning, men för att hitta balans i livet är det viktigt att lära sig att sätta gränser för sig själv.

Sätta gränser innebär att man markera sina egna behov och respektera dem. Det handlar om att lära sig att höra sin inre röst och följa den, att vänligt men bestämt tacka nej till saker som inte känns viktiga eller roliga för en själv, och att lämna en situation innan man blir överbelastad. Det kan också innebära att välja bort aktiviteter som känns stressiga eller ointressanta, att undvika människor som sårar en eller att ta ställning till om man verkligen vill vara den som alltid ställer upp för andra.

Att sätta gränser handlar också om att ta hand om sig själv. Det kan innebära att välja en arbetsplats som respekterar ens behov, att lära sig att säga nej till för mycket ansvar och att lägga tid på aktiviteter som ger en ro och energi. Det kan också handla om att lära sig att be om hjälp när man behöver det och att inte vara rädd för att ta tid för sig själv.

Sammantaget handlar det om att lära sig att respektera sig själv och sina egna behov, och att välja aktiviteter och människor som ger en glädje och energi istället för att orsaka stress och överbelastning. Genom att lära sig sätta gränser och ta hand om sig själv kan den högkänsliga personen hitta en balans i livet och må bättre.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny