Nätdejting

Att prata med och träffa människor på Internet via forum avsedda för dejting kallas i folkmun för nätdejting. En miljon svenskar är medlemmar på någon nätdejtingsida, det vill säga var nionde svensk. Att nätdejta har blivit en lika självklar del av vardagen som att flörta med någon på krogen.

Eftersom du är människa kommer du alltid ha behov av närhet från en annan människa, vi har ett grundligt behov av att tillhöra ett sammanhang eller en grupp och att bli omtyckt av andra. Det gör det naturligt för oss att, exempelvis genom nätet, söka efter någon som kan tillfredsställa det här behovet.

 Man kan se mängder av bilder på lyckliga, kära människor som blivit tillsammans genom nätdejting. Men är det verkligen så lätt att hitta kärleken?  Många funderar över sitt partnerval. Hur kan jag veta att just han/hon är den rätta? Har jag de rätta känslorna? Hur kan jag vara säker på att det inte finns en lämpligare kandidat bakom hörnet? Finns det bara en som är den enda rätta? Eller kan det finnas flera, kanske i livets olika skeden, beroende på hurdan jag själv är då? Osäkerheten kan vara stor. Frågorna är viktiga, fastän man kanske inte alltid kommer fram till något entydigt svar. Ju bättre man känner sig själv, desto bättre vet man i allmänhet också vad man behöver och vill av den andra.

 Forskningen visar att personer med låg självkänsla tenderade att dra fördel av nätdejtingtjänster i större utsträckning än människor med hög självkänsla och att för den lite äldre gruppen människor som söker ett stadigt partnerskap är en seriös nätdejtingtjänst av stor betydelse.

Här kommer några praktiska råd för dig som nätdejtar

Var alltid ärlig mot de personer du möter på nätet, men acceptera aldrig blint den information du får. Det är faktiskt alltid klokt att gräva lite innan du helt litar på en person som du träffar på nätet. Med andra ord: granska trovärdigheten i den information som en potentiellt intressant medlem har på sin profilsida, innan du går vidare i kontakten med den medlemmen.

Även om du har ett stort antal potentiella dejter att välja mellan på dejtingsajterna är det alltid klokt att begränsa dig till ett fåtal, och granska dessa medlemmar i detalj innan du letar vidare.

Att lära känna den person som intresserar dig är det första steget i att bygga ett framgångsrikt förhållande. Försäkra dig om att du ger dig själv nog med tid att interagera med dina potentiella dejter genom chat, e-post eller telefonsamtal.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny