Narcissisten – mästare på att ljuga utan skuldkänslor

Narcissisten är skicklig på att föra oss bakom ljuset och kan vara övertygande. Han/hon hittar på nya lögner när hen ifrågasätts, minns bara det hen själv vill, är hånande, undvikande och nekar till det hen tidigare har sagt. Bluffar och hotar.

Narcissisten tar dig med storm, det kan vara svårt att värja sig mot den charmoffensiv som en person med narcissistisk personlighetsstörning öser över dig. Att bli uppvaktad i början av en romans är naturligtvis välkommet, men om personen i fråga blir nästan obehagligt enträgen och översvallande kan det vara läge att börja dra öronen åt sig.

De flesta människor kan ljuga ibland. Narcissister ljuger dock ständigt. De vanligaste orsakerna till att narcissister ljuger så ofta är att de:

  • Vill undvika känslan skam och vill få beundran. Narcissister kan skapa en hel livslögn genom att dikta upp större eller mindre framgångar för att få beundran.
  • De vill kontrollera och manipulera. Narcissister kan t.ex. ljuga ihop olika hot vars funktion är att du ska göra som narcissisten vill.
  • Vill att andra ska tycka om dem. Narcissister kan ge komplimanger, verka anpassningsbar och ge dig uppmärksamhet för att du ska tycka om dem.
  • Få allt på det sätt de har bestämt oavsett hur konsekvenserna av det blir för dig.
  • Vill övertyga sig själva om att de är bäst. De kan hålla monologer där de berättar om hur duktiga de är dels för att övertyga dig men det kan också handla om att de vill övertyga sig själva.

Att lämna en narcissist
Känner du igen din partner i ovanstående beskrivning? Då bör du allvarligt fundera på att göra slut – ju förr desto bättre. Eftersom en narcissist har svårt att ta motgångar kan du förvänta dig en dramatisk reaktion på uppbrottet, men försök att inte fastna i hetsiga diskussioner eller falla för storslagna försök att få dig tillbaka, råder han. Det allra bästa är att snabbt få till ett tydligt avslut och sedan klippa banden.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska.

1 reaktion på ”Narcissisten – mästare på att ljuga utan skuldkänslor”

  1. Mitt ex, tillika barnens far, uppfyller alla kriterier för narcissism. Eftersom vi har ganska små barn måste han fortsätta finnas i mitt (och deras) liv. Hur gör jag för att hantera honom? Och hur minimerar jag skadorna barnen kan lida av att ha en sådan far?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny