Mera om självkänsla

Det är lätt att tro att bra självkänsla är något positivt och att dålig självkänsla är något negativt. Men det är inte så enkelt. Tänk om sanningen snarare är denna: orubbad själkänsla är till de mindre begåvade – och självtvivel drabbar fel personer…

Alltför självsäkra personer råkar lättare illa ut, de kan lätt ogillas av sin omgivning och vara aggressiva. När deras självkänsla är hotad reagerar de med att bli självfokuserade och skrytsamma. Det kan leda till att omgivningen uppfattar dem som störande och börjar ogilla dem.

Personer med dålig självkänsla upplever oftare negativa känslor. De har också en ökad risk för att drabbas av depression och social fobi. En dålig självkänsla kan göra att man till exempel stannar kvar i ett dåligt förhållande eller i en omöjlig arbetssituation, fast man egentligen skulle behöva lämna det bakom sig.

Dålig självkänsla har ingenting med de faktiska omständigheterna att göra: man kan vara framgångsrik, kändis eller kunglighet och ändå tvivla på sin förmåga. Faktum är att det finns massor av människor som kan åstadkomma de mest fantastiska saker, men som ändå lider av dålig självkänsla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny