Människor med narcissistiska drag

Har du också försökt berätta för någon att du behöver stöd men då märkt att den andra personen inte ens lyssnar?

Det är då stor risk att du har att göra med en narcissistisk person, som känner sig trängd när du berättar om dina behov. Ofta upplever sådana människor att de gör mer än nog för andra och blir irriterade på att du har mage att inte bry dig om dennes problem.

En del människor med narcissistiska drag blir offer när de upplever krav från någon. För dem är det viktigaste med ”I, Me and Myself”. De signalerar till dig: \”Det spelar ingen roll hur mycket jag gör för dig, det duger ändå inte. Jag försöker hjälpa dig trots att jag har besvär med min hälsa och måste gå på läkarbesök och du inte ens bryr dig om mig.\” Problemet är alltså att vännens behov år efter år är mycket större än dina.

Det som händer då, är att du börjar känna oro för din vän, få skuldkänslor -och plötsligt har ni börjat prata om vännens hälsa och andra problem som denne har. Efter ett samtal med en sådan person känner du dig ledsen, tom, ensam och nedstämd.

Testa om din vän är narcissistisk:

Avbryt vännens berättelse om hälsan m.m. och styr tillbaka samtalet till dig själv. Till exempel: Jag vet att du har problem med din hälsa men kan vi bara prata om mina problem en stund, jag behöver verkligen din hjälp nu, jag mår så dåligt.

Om vännen åter igen avbryter dig och vänder samtalet till att prata om sig själv kan du börja ifrågasätta vänskapen.

Fortsatt då med din test: skriv ner tillfällen då du har försökt ta upp ett problem med din vän utan att denne lyssnar. Om tillfällena blir för många: börja acceptera att det kanske inte är en givande vänskap och att det inte är lönt att söka denne väns stöd i fortsättningen.

Bestäm dig för att du i fortsättningen inte ska ha samtal med denne vän om hans/hennes problem. Det får vännen ta hand om själv. Nästa gång när vännen åter börjar spela offer- säg då: \”Vad tråkigt att du har problem med din hälsa. När jag ändå har dig på tråden vill jag passa på att fråga vad du tror om mina problem/min hund/mina fritidssysslor mm.”

Du kommenterar alltså kort det som vännen har sagt och styr över sedan samtalet till något annat.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska

\"\"

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny