Jultiden kan vara både underbar och samtidigt mycket krävande

För en högkänslig person kan jultiden vara både underbar och samtidigt mycket krävande.  Å ena sidan för julhelgen med sig en känsla av glädje, fest och värme som är fint såklart. Å andra sidan kan trängseln, bullret och överstimuleringen under julen vara en riktig utmaning för den som är högkänslig.

Här är några tips som gör julen lättare för dig:

Planera julledigheten: Att veta dag för dag vad som händer och ha en plan för det kan hjälpa till att minska stress och ångest under helgdagarna.

Du ska kanske till och med göra ett schema där du sätter gränser för dig själv så att du är säker på att du får tid att ladda om och vila.

Ta pauser: Känn dig inte skyldig att delta i varje julbjudning eller julfest.  Det är okej att prioritera ditt välmående.

Hitta sätt att slappna av: Ta dig tid att ta hand om dig och och hitta sätt att slappna av, som att ta ett bad, meditera eller ta en promenad i naturen.

Låt personer i din omgivning veta hur du mår och vad du behöver för att känna dig bekväm och lycklig under julledigheten.  De kanske kan hjälpa dig att hitta sätt att hantera överstimuleringen.

Om du känner dig överstimulerad eller kämpar för att klara dig under julperioden, tveka inte att söka stöd från en pålitlig vän eller familjemedlem.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny