Identitet är det som ger dig en känsla av vem du är i sammanhang med övriga samhället. Just vetandet om sig själv är ett grundläggande behov för oss människor. Förlorar vi vår föreställning av vem vi är kan vi bli deprimerade, få ångest, bli förvirrade och känna oss vilsna. Identitet är därför mycket grundläggande i våra liv.
Det är många delar i livet som påverkar vår identitet och uppfattningen om den, som att bli vuxen, flytta, gifta sig, separera och få barn. Med andra ord påverkar identiteten alla stora händelser i livet och är en pågående process.
Barn testar olika roller, leker att de är andra personer, klär ut sig och fantiserar om att göra och bli precis vad de vill. Det är inte bara uppfostran hemifrån som formar ett barns identitet. I boken ” Att göra kön ”konstaterar författaren Ylva Elvin-Novak att alla som har sett leksakskataloger för barn eller reklam från H&M vet att pojk- och flickroller är ganska begränsade om man vill vara flicka eller pojke på ”rätt sätt”. Budskapet blir att flickor och pojkar ska vara intresserade av olika saker och att detta avspeglas speciellt i reklam- och tidningsbranschen som har stereotypen av flickor som snälla, omtänksamma, pyssliga och mjuka och intresserade av rosa när de är små. Men också att flickor inte kan leka i grupper, och att de går bakom ryggen på varandra. Killar i sin tur betraktas av naturen som lite busiga, intresserade av bilar och förtjusta i att bygga och tävla. Till skillnad från flickor anses pojkar kunna leka i större gäng. De är schystare med rakare attityd.
Slutsatsen blir att det inte är bara föräldrarna som formar sina barns identitet. Även hur ett barn möter vardagen utanför hemmiljön formar hennes identitet och förbereder henne för vuxenlivet. Lite skrämmande kan man tycka.