Hur känner en person med undvikande anknytning

Personer med undvikande anknytning är ofta livrädda för att misslyckas och söker därför bekräftelse att de räcker till och duger för sin partner.

En person med undvikande anknytning kommer, när det gäller relationer, att fungera på följande sätt: (observera att det här ofta inte är tankar på ett medvetet plan utan ofta ”känner” du ofta för att fly från relationer utan att i början förstå varför).

– Jag känner mig ofta obekväm när andra kommer för nära mig. Jag kan bli häftigt förälskad och tro att det den här gången känns riktigt bra bara för att efter några veckor eller några månader börja tvivla på att relationen är rätt.

– Jag har svårt att lita på andra och vara beroende av andra. Därför ser jag till att inte bli beroende bl.a. genom att inte berätta jobbiga saker eller genom att inte be andra om hjälp och känna mig beroende på något sätt. Ofta vill den partner jag träffar komma närmare än vad som känns bekvämt för mig. Jag blir då kritisk mot min partner. De kritiska tankarna kan bli tvångsmässiga så att jag till slut får panik och känner att jag måste göra slut med min partner omgående.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny