Idag vill jag utforska det vanliga fenomenet av självkritiska tankar och hur de kan påverka oss i olika aspekter av livet. Många av oss har känt igen oss i tankarna som säger att vi inte är tillräckligt smarta, tillräckligt snygga eller tillräckligt bra på olika områden. Men kom ihåg: det är bara tankar. Det är inte sanningen om oss själva.
Som psykoterapeut med inriktning på högkänslighet (HSP) och anknytningsteori har jag mött många klienter som tampas med dessa självkritiska tankar. Dessa tankar kan vara begränsande och hindra oss från att nå vårt fulla potential eller uppleva livet på ett positivt sätt. Men det det behöver inte vara så. Genom att utveckla självacceptans och förändra vårt tankemönster kan vi bryta dessa negativa cykler.
Här är några steg att ta för att hantera självkritiska tankar och bygga upp en mer positiv syn på dig själv:
- Observera och identifiera: Börja med att bli medveten om dina självkritiska tankar. Notera när de dyker upp och vilka mönster de följer. Det kan vara till hjälp att skriva ner dem för att få en bättre överblick.
- Utmana dina tankar: Fråga dig själv om dessa tankar verkligen är sanna. Finns det bevis för att du inte är tillräckligt smart, snygg eller bra på det du gör? Ofta finns det inga objektiva belägg för dessa påståenden, och de är bara en produkt av vår inre kritiska röst.
- Utveckla självmedkänsla: Istället för att döma dig själv hårt, försök att vara snäll mot dig själv. Tänk på hur du skulle stödja en vän i samma situation och applicera samma medkänsla på dig själv. Acceptera att ingen är perfekt och att du förtjänar kärlek och acceptans precis som du är.
- Utmana perfektionismen: Självkritiska tankar kan ofta vara kopplade till perfektionism. Ge dig själv tillåtelse att göra misstag och lära dig av dem. Ingen är felfri, och det är genom att prova och misslyckas som vi växer och utvecklas som människor.
- Sök stöd: Ibland kan det vara svårt att själv hantera dessa tankar. Vänd dig till en pålitlig vän, familjemedlem eller professionell för att få stöd och perspektiv utifrån.
Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska