Anknytningsmönstren och dess påverkan på parrelationen

Vad är förklaringen till att vissa lyckas leva lyckliga som par tills ”döden skiljer dem åt” – medan andra flyr från den ena havererade kärleksrelationen efter den andra? Svaret är anknytningsmönster.

Vad är otrygg anknytningsmönster
Barnets otrygga anknytningsmönster har från början ett relationsbevarande syfte. Genom att anpassa sig till anknytningspersonens bristande förmåga till känslomässigt möte finner barnet vägar att bibehålla relation och närhet till föräldrarna. Beroende på hur samspelet mellan dem fungerar, utvecklas olika anknytningsmönster.

Ett barn vars förälder är lyhörd och snabbt erbjuder tröst eller skydd när sonen eller dottern är ledsen eller rädd, utvecklar troligtvis en trygg anknytning. Om samma barn istället möts av en förälder som blir irriterad eller inte förstår barnets behov av tröst och skydd, utvecklar han eller hon troligtvis en mer otrygg anknytning.

Barnets samlade erfarenheter av föräldrarnas bemötande skapar ett slags minnesbank som han eller hon bär med sig genom livet. När vi som vuxna går in i olika relationer aktiveras de här anknytningsmönstren och vi förväntar oss ungefär samma bemötande som vi en gång fått som små barn.
Hur var din uppväxt?

Anknytningsmönstren och dess påverkan på parrelationen
Om du har en undvikande anknytning är det vanligt att du lämnar din partner efter att ha varit i relationen ett tag. Du kanske är väldigt förälskad i början men efter ett tag börjar du tvivla på att din partner är rätt för dig. Du kanske inte känner dig lika attraherad längre och du börjar se brister som du inte såg i början men som du nu inte kan sluta tänka på. Om du känner igen dig i detta, försök analysera om du pratar om dina känslor och om du tillåter dig att vara sårbar inför din partner. Det är viktigt att du tillåter dig att vara sårbar för att kunna få en känslomässig länk till din partner. Analysera även om du själv är bra på att identifiera vad du känner.

Om du tenderar att vara klängig i en relation och fokuserar all energi och tid på din partner, har du antagligen också otrygg anknytning. Det här beteendet är vanligt om du har ambivalent anknytning. Om du känner igen dig själv i detta, försök tvinga dig själv till att ägna dig åt sådant du i vanliga fall brukar ägna dig åt; tex. träffa vänner, träna, etc. Försök motstå lusten att avboka saker med andra för att din partner vill träffas i sista stund, försök även motstå att inte boka något alls i hopp om att din partner kanske eventuellt får lust att hitta på något med dig. Det bästa sättet att få en partner intresserad är att visa att du har god självkänsla, god självkänsla är det mest attraktionsframkallande som finns. Med andra ord ska du visa din partner att du gärna vill träffas men att du även har annat i ditt liv och att du inte är tillgänglig dygnet runt. Det handlar inte om att du ska spela oåtkomlig utan om att du tar hand om dina behov och inte går med på att bli överkörd.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny