Ångest i relationer

Ångest är ett vanligt förekommande fenomen och kan starkt påverka våra vardagsliv. Mer än var fjärde person drabbas någon gång i livet av ångest.

Hur vet man att man har ångest? Ångestsymptomen är en överdriven oro som är svår att kontrollera. Ångest består av olustkänslor eller kroppsliga spänningar som man känner när man tänker på ”det hemska” som lurar i vassen. Man kan till exempel tänka: jag är riktigt kär i min nya partner men det är bara en tidsfråga innan jag åter blir ensam. Ångestfyllda personer brukar tolka tvetydig information som hotfull i större utsträckning än personer som inte är ångestfyllda; de tror att negativa händelser kommer att drabba dem.

Det är omöjligt att leva tillsammans med en annan människa utan att ibland känna rädsla, sorg, vara på dåligt humör eller att känna sig ledsen. För en god relation innebär just att man kan visa öppet hur man är, bli tröstad när man är ledsen och förlåten när man säger ogenomtänkta meningar.

Många ångestfyllda människor är rädda för att blir negativt granskade och bli övergivna av den som de älskar, vilket gör att de till varje pris vill undvika alla former av obehag och negativa känslor i sina relationer. Ångest över kärleken gör att en relation blir varken långvarig eller lyckad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.