Vad säger din ”problemlösningsmaskin”?

Att lösa problem

Om man skulle nämna en egenskap som har möjliggjort att människan har varit så framgångrik som art är människans påhittighet, vi är duktiga på problemlösning. 

Vad är ett problem? Ett problem är något oönskat, något som vi måste lösa innan vi kan gå vidare. Genom problemlösning kan man undvika det oönskade, till exempel genom att klä sig varmt kan man undvika att frysa på vintern. Man kan också lösa ett problem genom att göra något: om det fattas mjölk i kylskåpet går man till affären och köper mer mjölk. 

Någon har sagt att människans huvud är som en problemlösningsmaskin. Trots att denna ”problemslösningsmaskin” fungerar väldigt bra i den materiella världen, så är den inte så användbar i den psykiska världen med våra tankar och känslor. 

Många av mina patienter tänker på gamla händelser som har med misslyckanden, svek och avvisanden att göra. ”Problemlösningsmaskinen” i deras huvud säger att de ska tro på det som de en gång har hört och agera därefter. Tyvärr är inte lösningen i den psykiska världen lika enkel som att ta en promenad till affären när mjölken är slut eftersom ”problemlösningsmaskinen” kan ha fel grundinformation!

 Vad säger din ”problemlösningsmaskin”?

Det är speciellt regler och ursäkter som är problemlösningsmaskinens verktyg.

 Regler: Håll särskilt utkik efter regler som säger hur du måste känna dig för att kunna göra det ena eller det andra.

Var uppmärksam på nyckelord som ”borde”, ”rätt” eller ”fel”. Vem tycker att något är rätt eller fel? Är det kanske någon i din barndom som sagt något elakt eller ogenomtänkt utan att det egentligen har handlat om dig. Hur som helst, för ”problemlösningsmaskinen” är det negativa omdömet om dig en sanning och lösningen blir att du får en dåligt självkänsla.

 Ursäkter: ”Jag ska, när jag har mer tid/ork/pengar”. Sådana tankar vittnar ofta om rigida föreställningar om hur livet borde vara eller vad som måste till innan något går att ändra på. Vilka ursäkter har du som får dig känna att en positiv förändring inte är möjlig?

 Fokusera på dina starka sidor och minska på alla regler och ursäkter.  Säg till dig själv: ”Jag accepterar mig själv som en vanlig människa med fel och brister. Alla människor gör fel ibland!”

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny