Självkänsla

Begreppet självkänsla innefattar en stor del av en människans liv och påverkar hur en individ utvecklas och beslut fattas. En god självkänsla är därför mycket viktig för ett gott och harmoniskt liv!

Självkänsla består av två komponenter: bassjälvkänsla och förvärvad självkänsla.
Bassjälvkänslan bildas tidigt i livet, det viktigaste för att en god självkänsla kan utvecklas är föräldrars ovillkorliga kärlek och lyhördhet under de två första åren av barnets liv. Om det är stora brister i den emotionella kontakten under barnets tidiga år får barnet ”en inre röst”, som även i vuxen ålder påtalar för individen att han/hon är inte värd att älskas.
Förvärvad självkänsla skapas senare i livet, utifrån och styrs av yttre faktorer, såsom våra framgångar och utseende.

Balansen mellan bassjälvkänsla och förvärvad självkänsla är viktig. Om en person har en hög bassjälvkänsla och samtidigt en hög förvärvad självkänsla, är detta positivt för den totala självkänslan. Fantastiskt att det finns även sådana människor!

Men vad händer om man har en låg bassjälvkänsla kopplat med hög förvärvad självkänsla? Ja, då får man problem med självkänslan, man blir prestationsstyrd. Som exempel kan vi ta en person som tycks ha allt: trevlig familj, god ekonomi, bra relationer och stimulerande jobb, men som ändå inte upplever sig som lycklig. Den personen har utvecklat en god förvärvad självkänsla men den inre tomheten tyder på en låg bassjälvkänsla. När en sådan person har fått det eftertraktade jobbet, den fina bilen eller något annat som han eller hon så gärna vill ha känns det bra endast en kortare tid. Känslan tar dock snabbt slut och följs av en upplevelse av tomhet medan den inre rösten börjar kräva nya prestationer. Hur mycket än en sådan person presterar och plågar sig själv är det omöjligt att uppleva harmoni i livet!

Det är viktigt att förstå att även om vi inte har fått med oss de bästa förutsättningarna för att få uppleva en god bassjälvkänsla, är det möjligt att bygga på den genom att stanna upp, reflektera över vårt sätt att leva och förstå vad tomhetskänslan egentligen handlar om.

2 reaktioner på ”Självkänsla”

  1. Behiya Baykal

    Hej, Lisa! Jag har svårt att tro att man kan bota tomheten inom sig genom att förbättra sin bassjälvkänsla. Jag tror att den tomheten är det bara Gud, som man kan läsa i Bibeln, kan fylla. Det är i allafall min erfarenhet. Mvh, Behiya.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny