Hur behandlar du dig själv

Oftast tänker man inte på hur nära vårt psykiska mående hänger ihop med kroppens fysiska och kemiska reaktioner. Men så är det i alla fall. Jag tar ett exempel: när du tänker riktigt sorgsna tankar börjar din kropp utsöndra en vätska som är en blandning av vatten och salter: du gråter och tårarna rinner. Motsatsen är när du tänker på något riktigt roligt – nerverna börjar hoppa i ditt ansikte och det kommer ljud från din hals: du skrattar högt.

Så här långt låter det roligt och harmlöst. Men vad händer när du blir stressad, rädd eller känner skuld och skam? Den svenska stressforskaren Aleksander Perski beskriver i en vetenskaplig rapport hur kroppen vid en stressfylld situation kan skapa en aktivering av kamp- och flyktsystemet. Hjärnan får då ett stort energitillskott, glukos och fettsyror frigör energiproduktion i musklerna, kortisol och adrenalin pumpas ut i blodet, och hjärtat slår snabbare. Inte så svårt att räkna ut hur detta fräter på våra inre organ! 

När du i stället ägnar dig åt något som väcker din nyfikenhet och kreativitet aktiveras belöningshormonet dopamin; du blir glad, snabb och kreativ. 

Vid de tillfällen vi vilar i nuet, till exempel när vi promenerar i svampskogen eller får massage, aktiveras ”lugn och ro”-hormonet oxytocin. Du får då bättre minne, känner dig mer harmonisk och kan reflektera bättre och ta bättre beslut.

Många av oss befinner sig befinner oss slentrianmässigt i tillstånd som inte är bra för våra kroppar. Vi känner så ofta krav, skam och skuld att vi till sist tycker att det är en naturlig mentalt tillstånd. I stället borde vi fråga oss: ”Vad behöver jag nu för att känna mig lugn och trygg?” Sådant förlänger livet. 

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny