Den ofrivilliga ensamheten

För att vi människor ska må bra och utvecklas behöver vi alla nära och varaktiga relationer, de flesta trivs inte med ensamhet. Som spädbarn skriker vi efter närhet, medan vi som vuxna har lärt oss att inte skrika, trots att behovet finns kvar.

I dagens samhälle är hundratusentals svenska kvinnor och män singlar, trots att de inte alls vill vara det. Fler lever idag ensammare än någonsin tidigare. Även om det numera är så enkelt att dejta till exempel på Internet är det allt fler som känner ensamhet. Många har helt enkelt gett upp tanken att hitta en partner att leva med efter många fruktlösa försök som inte har gett något. Den ofrivilliga ensamheten har inget att göra med varken klassbakgrund eller sociala omständigheter, den kan drabba vem som helst.

Varför är det så här och hur skall man göra för att öka möjligheten att hitta någon som man vill leva med? De flesta vill ändå ha en varaktig relation, förvandla främlingskap och distans till gemenskap och närhet.

Hur kan man hitta den ideala partnern? Vad ska man vara försiktig med? Carolin Dahlman, en svensk författare, har skrivit en lista över vad vi bör undvika när vi träffar potentiella partners:

• de som säger att de inte vill ha ett förhållande
• de som redan har ett förhållande
• de som behandlar dig illa
• de som är kära i sina ex
• de som säger att bilda familj är aktuellt om 20 år och att de måste leka av sig först
• de som varken kommer i tid eller ringer när de sagt att de ska kontakta dig
• de som ger dig en omedelbar oro i magen

Sök istället människor som är redo och som är pålitliga, snälla, stabila, lyckliga, människor som är trygga i sig själva, intresserade av dig, står på egna ben, och som har kommit över sina tidigare förälskelser.

I dagens samhälle är det lättare att bedöma och döma människor utifrån

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny