Är du drabbad av en psykopat?

Hur känner man igen en psykopat?
Författaren och forskaren Robert Hare beskriver psykopaten så här:

”Han kommer att välja ut dig, avväpna dig med sina ord och kontrollera dig med sin närvaro. Han kommer att glädja dig med sin slagfärdighet och sina planer. Han kommer att visa dig hur man roar sig, men du kommer alltid att få betala notan. Han kommer att le mot dig och lura dig och du kommer att bli skrämd av hans ögon. När han är färdig med dig, och det blir han, kommer han att överge dig och ta din oskuldsfullhet och din stolthet med sig. Du kommer länge att undra över vad det var som hände och vad du gjorde för fel.”

Risken att man någon gång i livet stöter på en psykopat är stor, kanske är det den leende grannen, den karismatiske chefen eller i värsta fall din egen partner. Psykopaten finns mitt ibland oss. De ser ut som oss, låter som oss och kan ibland utge sig för att vara som oss. Det gör att de är mycket svåra att identifiera och skydda sig emot.

Alla psykopater är inte likadana: en psykopat kan vara impulsiv, omogen och ha en bristande skolgång medan en annan individ kan vara beräknande, slug, välutbildad och med en förmåga att tänka ut smarta planer och intriger.

Det finns grymma psykopater och charmerande psykopater. Det gemensamma för personer med psykopatiska drag är att de ofta har en arrogant utstrålning och en enorm självkänsla. De utnyttjar gärna andra människors vänlighet och hjälpsamhet utan att ge tillbaka något. Psykopaten är ofta samvetslös, hänsynslös och bedräglig i relationer med andra människor och styrs av en princip att utnyttja andra för sin personliga vinning. Han eller hon drar fördel av människor i sin omgivning för att sedan överge relationen när det inte lägre finns något att vinna på den.

Om tre eller fler av följande påståenden passar in på din partner är det risk att du är tillsammans med en psykopat:

• Din partner kan inte uppfatta andras känslor.
• Din partner tar inte ansvar och respekterar inte sociala normer, regler och förpliktelser.
• Din partner har svårt att upprätthålla en djup, känslomässig relation.
• Din partner blir lätt frustrerad och arg.
• Din partner känner inte skuld och lär sig inte av erfarenheter.
• Din partner skyller egna fel och misstag på andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny